Page 1 of 1

OT: Korslagda ansjovisar

Posted: Mon 09 Mar 2009, 20:48
by Daniel P
Jobbat länge idag (och blir fler sådana dagar tyvärr denna veckan) och kommit hem sent. Insåg att jag inte "hinner" ta en cigarr idag, får bli slutet på en film som påbörjades i fredags och ett par mackor istället.
Italienskt lantbröd med skivat kokt ägg, majonäs, korslagda ansjovisar och dill - mao samma som lördagens frukost jag bjöd på när P-O ärade mig med sin närvaro.
Så till denna tråds fråga:
Varifrån har jag fått att ansjovisarna ska vara korslagda? Vet att jag hört/sett det någonstans men kan inte relatera. Nyfiken blir jag ju så klart - hjälp till med historia och mening i min kvällsmacka!

Sv: Korslagda ansjovisar

Posted: Tue 10 Mar 2009, 10:30
by Fromberg
Hade hoppats på att komma med en kul och intressant historia på ditt dilemma Daniel.....MEN tyvärr är det nog så enkelt att det är rent estetiskt....får lära sig i restaurangskolan att "gästerna äter först med ögat och sedan munnen"

Sv: Korslagda ansjovisar

Posted: Tue 10 Mar 2009, 11:29
by Magnus (Gävle)
Parallella ansjovisar är också snyggt. Det är huller om buller som inte funkar.

Sv: Korslagda ansjovisar

Posted: Tue 10 Mar 2009, 12:38
by Bukfaçon
Magnus (Gävle) wrote:Parallella ansjovisar är också snyggt. Det är huller om buller som inte funkar.
Jag har inte heller kunnat hitta något om detta (annat än att även Prins Bertils förutvarande kock serverade rätten Scottish Woodcock med korslagda ansjovis). Dock kör jag med parallella ansjovis, lite diagonalt, om jag ev. skulle ta mig en knäckemacka med skivade ägg och ansjovis.

B

Sv: Korslagda ansjovisar

Posted: Tue 10 Mar 2009, 13:37
by Fromberg
Rent personligen så tycker jag att Bukis förslag är bäst....parallella och lite digonalt...så får man lite ansjovis hela tiden i varje tugga och det ser trevligt ut.

Har lite svårt för överambitiösa kockar som klyddar till det så att man knappt vågar röra maten och måste flytta om på tallriken innan man kan börja äta. Givetvis gillar jag snyggt upplagd mat men låt det vara snyggt å rustikt å inte en massa extra tjafs å snajdande. Pytt i panna serveras med skivade rödbetor antingen i en hög på tallriken lr i en skål brevid! !nte i ett torn, sammanpressat för att kocken tycker det är snyggt. Så att hälften av tornen rasar när servitören bär ut maten och andra hälften trillar över tallrikskanten när gästen försöker ta en skiva.

Sry OT men det är ett bra och själv upplevt exempel.

Sv: Korslagda ansjovisar

Posted: Tue 10 Mar 2009, 13:48
by Bukfaçon
Fromberg wrote:Sry OT men det är ett bra och själv upplevt exempel.
Ingen fara Fromberg! Det här är ett forum med en hel del OT-gliderier! (Se bara "min" kulturtråd där undertecknad svamlar!)

Jag hatar verkligen när kockar bygger torn av allting! Förvisso äter man med ögonen med, men det måste ju finnas reson även i restaurangbranschen. Igår köpte jag en kebab inne i Jönköping - den var det enda en kebab skall vara: välfylld & smakrik! Det är hederligt!

B