Page 1 of 1

Smaken på kubanska regionala utgåvor

Posted: Wed 04 Nov 2009, 19:33
by Ouch
Det har varit mycket diskussion om smaker och blindprovning de senaste dagarna 8-) och hur lurigt det är att känna igen cigarrens härkomst, märke etc. Det finns dock en kategori cigarrer som jag tycker har en hyggligt tydlig profil och det är de regionala utgåvorna från Habanos SA. Jag har långtifrån rökt alla och de flesta jag provat har jag bara testat ett fåtal av, men ändå finns det likheter i smakprofilen hos många av dem. De smaker som jag känner igen hos dem och som jag sällan eller aldrig känner så tydligt i andra cigarrer är de som jag brukar kalla för pepparkaka, julkaka, kanel och ingefära med en god sötma inmängd, ofta med en fin balans i smakpaletten. Dessa smaker har jag känt så många gånger nu att jag börjar undra om Habanos SA inte har börjat använda sig av en inblandning av en speciell tobak till dessa cigarrer? Kan inte påminna mig att jag känt de smakerna före 2007...

Det började med Edmundo Dantes, tror jag. En riktig wow-upplevelse och en julkaramell av bästa slaget. Sedan minns jag tydligt att PL Magnificos hade liknande karaktär. Inte så mycket styrka utan mera mild, balanserad och mjuk smak. Bolivar Double Coronan hade inslag av julkaka och senast tyckte jag Punch Northern Lights och Ramon Allones Grandes var lite åt det hållet. Kanske även Bolivar Elegantes när jag tänker efter...Det finns en hel del Bolivar och RA som jag inte smakat (det har ju kommit ut en uppsjö av regionala utgåvor nu) som kanske smakar på andra sätt, men det kan kanske andra fylla på med.

Är jag ensam om att ha upplevt det här? Är jag galen? :shock:

Sv: Smaken på kubanska regionala utgåvor

Posted: Wed 04 Nov 2009, 21:34
by Magnus (Gävle)
Ouch wrote:Det har varit mycket diskussion om smaker och blindprovning de senaste dagarna 8-) och hur lurigt det är att känna igen cigarrens härkomst, märke etc. Det finns dock en kategori cigarrer som jag tycker har en hyggligt tydlig profil och det är de regionala utgåvorna från Habanos SA. Jag har långtifrån rökt alla och de flesta jag provat har jag bara testat ett fåtal av, men ändå finns det likheter i smakprofilen hos många av dem. De smaker som jag känner igen hos dem och som jag sällan eller aldrig känner så tydligt i andra cigarrer är de som jag brukar kalla för pepparkaka, julkaka, kanel och ingefära med en god sötma inmängd, ofta med en fin balans i smakpaletten. Dessa smaker har jag känt så många gånger nu att jag börjar undra om Habanos SA inte har börjat använda sig av en inblandning av en speciell tobak till dessa cigarrer? Kan inte påminna mig att jag känt de smakerna före 2007...

Det började med Edmundo Dantes, tror jag. En riktig wow-upplevelse och en julkaramell av bästa slaget. Sedan minns jag tydligt att PL Magnificos hade liknande karaktär. Inte så mycket styrka utan mera mild, balanserad och mjuk smak. Bolivar Double Coronan hade inslag av julkaka och senast tyckte jag Punch Northern Lights och Ramon Allones Grandes var lite åt det hållet. Kanske även Bolivar Elegantes när jag tänker efter...Det finns en hel del Bolivar och RA som jag inte smakat (det har ju kommit ut en uppsjö av regionala utgåvor nu) som kanske smakar på andra sätt, men det kan kanske andra fylla på med.

Är jag ensam om att ha upplevt det här? Är jag galen? :shock:
Det här är egentligen hemligt, och inget du får sprida vidare. Men alla regionalutgåvor har samma inlaga. Av homogeniserad tobaksmassa marinerad i pepparkakssmet :vissla-oskyldigt:
(jag hoppas nu att du tar en hemlighet avslöjad i största förtroende på allvar och inte går och tisslar och tasslar om det här till höger och vänster, right?!)





:mrgreen:

Sv: Smaken på kubanska regionala utgåvor

Posted: Wed 04 Nov 2009, 21:40
by Ouch
Magnus (Gävle) wrote:
Ouch wrote:Det har varit mycket diskussion om smaker och blindprovning de senaste dagarna 8-) och hur lurigt det är att känna igen cigarrens härkomst, märke etc. Det finns dock en kategori cigarrer som jag tycker har en hyggligt tydlig profil och det är de regionala utgåvorna från Habanos SA. Jag har långtifrån rökt alla och de flesta jag provat har jag bara testat ett fåtal av, men ändå finns det likheter i smakprofilen hos många av dem. De smaker som jag känner igen hos dem och som jag sällan eller aldrig känner så tydligt i andra cigarrer är de som jag brukar kalla för pepparkaka, julkaka, kanel och ingefära med en god sötma inmängd, ofta med en fin balans i smakpaletten. Dessa smaker har jag känt så många gånger nu att jag börjar undra om Habanos SA inte har börjat använda sig av en inblandning av en speciell tobak till dessa cigarrer? Kan inte påminna mig att jag känt de smakerna före 2007...

Det började med Edmundo Dantes, tror jag. En riktig wow-upplevelse och en julkaramell av bästa slaget. Sedan minns jag tydligt att PL Magnificos hade liknande karaktär. Inte så mycket styrka utan mera mild, balanserad och mjuk smak. Bolivar Double Coronan hade inslag av julkaka och senast tyckte jag Punch Northern Lights och Ramon Allones Grandes var lite åt det hållet. Kanske även Bolivar Elegantes när jag tänker efter...Det finns en hel del Bolivar och RA som jag inte smakat (det har ju kommit ut en uppsjö av regionala utgåvor nu) som kanske smakar på andra sätt, men det kan kanske andra fylla på med.

Är jag ensam om att ha upplevt det här? Är jag galen? :shock:
Det här är egentligen hemligt, och inget du får sprida vidare. Men alla regionalutgåvor har samma inlaga. Av homogeniserad tobaksmassa marinerad i pepparkakssmet :vissla-oskyldigt:
(jag hoppas nu att du tar en hemlighet avslöjad i största förtroende på allvar och inte går och tisslar och tasslar om det här till höger och vänster, right?!)





:mrgreen:
:exalterad:
Ah, äntligen någon som förstår! (Jag är tyst som muren, jag lovar) :galen: